sobota 9. července 2011

Na vlně pappardelle s lilkem a jemňoučkým kuřátkem

V červencovo-srpnovém čísle letošního časopisu Gurmet mne zaujal recept se širokými těstovinami, lilkem a paprikami. Já ovšem neodolala a doplnila ho kuřecími kousky odleželými v zakysané smetaně. Po posouzení obou možností, si  nejsem si jistá, která z variant je lepší. I jen půl hodiny naložené kousky kuřete byly krásně měkoučké a šťavnaté. Tentokrát tedy spíše nerozhodně :-)

Pro 4 porce budete potřebovat
300 g širokých těstovin (papardellle), lilek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 zelená paprika, 1 žlutá/červená paprika, 1 feferonka (nepoužila jsem), 8 lžic olivového oleje, 250 g ricotty, bazalka na ozdobení, sůl  
kuřecí prsa, 1-2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, 1 velký stroužek česneku

Lilek zbavený stopky nakrájíme na kolečka a velká ještě rozpůlíme. Osolíme a půl hodiny necháme lilek "vypotit", aby nezhořkl.
Dvě kuřecí prsíčka pokrájíme na proužky, osolíme, přidáme jeden vylisovaný stroužek česneku a vmícháme vrchovatou lžíci zakysané smetany. Opepříme a necháme alespoň půl hodiny odležet. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Papriku rozpůlíme a zbavíme semínek, pak nakrájíme na kostičky. Pokud použijeme feferonku, nakrájíme na nudličky.
V hlubší pánvi zahřejeme olivový olej, osmažíme cibuli, po několika minutách přidáme česnek. Prudce opečeme kuřecí maso a po chvíli přidáme papriku, ev. feferonku s opláchnutým a osušeným lilkem. Ztlumíme a ještě ca. 15 min opékáme.
Těstoviny uvaříme podle návodu a po slití je přidáme do pánve k hotové směsi. Nakonec promícháme s ricottou, pokud je potřeba dosolíme a ozdobíme voňavou bazalkou.
Za necelou hodinu včetně vypocení lilků se budete moci rozplývat nad tímto báječným téměř zákuskem.

Žádné komentáře:

Okomentovat