středa 6. dubna 2011

Kukuřičné placičky s avokádovou salsou

Sledovat australského kuchaře Billa Grangera při vaření je nádhera. Pohoda, pláže, spousta sluníčka a hlavně skvělé jídlo. Kukuřičné placičky s avokádovou salsou mi přišly hned jako výborný osvěžující nápad. Tahle křupavounká dobrota čítající asi 7 placiček a miska salsy by měla stačit pro několik osob. Teoreticky :-)

525 g nejlépe čerstvá kukuřičná zrna ze 3 velkých klasů (já použila sterilovanou kukuřici Bonduelle a placičky byly i tak nádherně křupavé), 1 nasekaná malá červená cibule, 2 vejce, 15 g nasekaných lístků zelené natě koriandru (nebo celeru), 125 g hladké mouky,  mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, rostlinný olej na smažení
Na avokádovou salsu: 2 oloupaná avokáda bez pecky a nakrájená na kostičky, 15 g čerstvých listů koriandru (nebo celeru),  2 polévkové lžíce limetkové nebo citrónové šťávy ,  2 polévkové lžíce jemně nasekané jarní cibulky, několik kapek tabasca (není nutné),  mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř ,  2-3 rajčata pokrájená na měsíčky, bez semínek,  2 jarní cibulky pokrájené na kolečka

Smícháme asi 2/3 kukuřice (zbytek si necháme nakonec, aby byly placičky krásně křupavé) s nasekanou malou červenou cibulí, nasekaným koriandrem. Listy celeru myslím jako náhrada posloužily znamenitě. Promícháme. Zasypeme moukou, přidáme vajíčka a řádně promícháme. Dosolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. V originálu byla ještě lžička kypřícího prášku, kterou jsem vynechala a nepřišlo mi, že by placičky byly málo nadýchané. Vše lehce rozmixujeme, nesmí ale vzniknout kaše. Dosypeme zbytek kukuřice a promícháme. Na hodně rozpáleném oleji (nemusí ho být moc) usmažíme placičky veliké asi jako dlaň. Z každé strany se opékají tak 1 až 3 minuty. Položíme na ubrousky a odsajeme přebytečný olej. Ozdobíme dozelena třeba petrželkou, špenátem nebo listem salát a přidáme salsu, kterou připravíme následovně.
Pokrájené kostičky avokáda vložíme do misky spolu s listy koriandru. Rajčata rozčtvrtíme, vyjmeme semínka a nadrobno nakrájíme. Dáme do misky a zalijeme šťávou z citronu. Můžete přidat pár kapek tabasca. Já namísto něho použila sladkou chilli omáčku. Dosolíme a posypeme několika kroužky jarní cibulky. Promícháme. Podáváme.

4 komentáře:

  1. Luci a ten obrázek je od tebe? To už tak kvetou sedmikársky? Nebo co to je? Ol.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Oli, alespoň ty sedmikrásky kvetou :-) A už se těším na krásnou žlutou barvu pampelišek.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, Ty jsi fakt labužník!! To je fotka přímo do nějaké kuchařky!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, byla to opravdu dobrota. Úžasná kombinace.

    OdpovědětVymazat