pátek 8. dubna 2011

Jota uvádí Kuchaře

Nemám příliš příležitostí zkombinovat své dva velké koníčky - vaření a detektivky. Pokud opomineme detektivní klasiku, knihy Rexe Stouta s milovníkem jídla Nero Wolfem, jsou to spíše drobné vlašťovky. Více se o Nero Wolfovi ve vztahu ke kuchyni na stránkách Dadalovy kuchařky. Zbývá tedy snad jen navařit a opatrně u knížky baštit, což má jisté mouchy...

Nakladatelství Jota právě vydalo knihu Martina Sutera s názvem Kuchař.
Po tragické smrti obou rodičů se malého Maravana žijícího na Šrí Lance ujala prateta. Učila ho vařit nejen místní jídla, používat různé druhy koření s tajemnými názvy, kombinovat je navzájem a vytvářet pokrmy podobné uměleckým dílům.
Spíše než kuchařkou byla kouzelnicí znalou tajemství chutí a jejich dráždivých účinků. Pro magické schopnosti ji vyhledávali ti, kteří toužili „probudit lásku“. Maravan byl jejím učeným a velmi nadaným žákem.
Když ve svých třiatřiceti letech Maravan uprchne z nebezpečné rodné země, plné vražd a nenávisti, jako azylant je zaměstnán coby pomocná síla v kuchyni curyšské restaurace. On, mág kuchařského umění!
Když jej z restaurace vyhodí, protože vaří kari lépe než arogantní šéfkuchař, pustí se s kolegyní Andreou do podnikání zvláštního druhu: založí si načerno firmu, která nabízí erotické menu.
Zpočátku je připravují jen pro manželské páry, které jim dohazuje sexuoložka, jež sama na sobě účinky „Love Food“ vyzkoušela. Avšak úspěch jejich menu se šíří a zájem začíná projevovat mnohem movitější klientela, dokonce lidé z vysoké politiky a jejich okolí.
Z podnikání se tak pomalu stává nebezpečná záležitost, ale Maravan nutně potřebuje peníze, aby uživil své příbuzné na zmučené Šrí Lance. Po jejich náhlé smrti se však Maravanovo afrodiziakální menu stává nástrojem pomsty.
Formát: 130 × 200 mm, pevná vazba s přebalem, 240 stran, ISBN: 9788072178230, EAN: 9788072178230, překladatel: Lucy Topoľská, původní název: Der Koch, 278 Kč

Nyní se zdá, že se budu moci zakousnout, totiž začíst, do románu s kriminální zápletkou se spoustou receptů na konci knihy. Možná i některý vyzkouším a uvidíme co je na tom pravdy :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat