pátek 17. června 2011

Pečený králík se zeleninou

Králičí maso mám ráda na všechny způsoby. Ovšem v oblíbenosti na prvním místě je rozhodně králík pečený se zeleninou.

Králík, 3-4 větší mrkve, 1 větší petržel, střední celer, (vše na velké kostky), 4 stroužky česneku pokrájeného na širší plátky, cibule pokrájená na půlměsíčky, bobkový list, pepř, nové koření, event. několik snítek tymiánu, slanina, sůl, jako příloha brambory

Bezhlavého králíka, na několika místech protáhneme slaninou, osolíme, dáme do pekáčku a na plotně opečeme ze všech stran. Pak mírně podlijeme vodou, přidáme všechno koření, přiklopíme víkem a vložíme do trouby. Kořenovou zeleninu a cibuli opékám na troše slaniny většinou zvlášť a zhruba v polovině dušení jí posypu králíka. Zelenina se poměrně dost speče, takže pokud tyhle slaďounké dobroty máte rádi, počítejte raději s větším množstvím. Na posledních 20 minut pečeme bez víka. Nakonec vyndám bobkový list, pepř a nové koření.
Šťáva, která zbyde po dopečení nijak nezahušťuji. Králíka naporcujeme, upravíme na talíř a baštíme.
Jako přílohu doporučuji vařené brambory.
A jak chutná králík nejvíce Vám?

1 komentář: