úterý 1. března 2011

Voňavé kuřátko z alobalového sáčku

Už to je hodně dlouho, co jsem pekla něco v alobalu. Nejspíš proto jsem zapomněla, jaká to může být bašta.
Sluníčko dnes krásně svítilo a já si ho chtěla užít s nějakým novým lehkým jídlem. Zalovila jsem v kuchařce Jamieho Olivera Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí" a vytáhla z ní následující voňavé kuřátko.

Na osobu budete potřebovat:

prsní řízek, 125 ml bílého vína, 70 ml smetany ke šlehání, několik mladých pórků, půl konzervy  velkých bílých fazolí cannellino bez příchuti, malý česnek nakrájený na jemné plátky, sůl, čerstvě umletý pepř, lžíci majoránky nebo oregána (nejlépe obojí čerstvé) a alobal 


Z nedostatku jsem použila fazole červené. S bílými fazolemi cannellino zkušenosti nemám (mají vatovou konzistenci, používají se především v italské kuchyni), jen předpokládám, že by mohly být jemnější.
Troubu zapneme na 220°C. Pórky doporučuje Jamie 2 minuty vařit, aby byly měkčí. Já měla jen pórky velké, které jsem nakrájela na malá kolečka a již nevařila. Všechny suroviny jsem nasypala do misky a smíchala. Pár fazolí rozmačkejte na kašičku, osolte, posypte majoránkou, opepřete a znovu pořádně promíchejte.  Na alobalu nedoporučuji šetřit. Nesmí se protrhnout a navíc se musí pevně uzavřít i vrchní část. Z alobalu udělejte mističku, narovnejte do ní maso a zbylý obsah směsi. Vše pěkně zavřeme a dáme do vyhřáté trouby. Já jsem ještě pro jistotu dala dospod pečící misku. Pečeme 25 minut. A co k tomu? Mně úplně stačila nahřátá bageta. Nebo že by to příště vyhrály obyčejné vařené brambory?
A jak že to všechno chutnalo? Měkounké, vyloženě se na jazyku rozpadávající masíčko ve vinném opojení. A do toho chuťově zajímavá kombinace pórku, česneku a fazolí. Nakonec všechno ovoněné majoránkou. Prostě dobrota.

1 komentář:

  1. Právě jsem si napsala seznam co nakoupit a už teď slintám! Napadlo mě k tomu hodit bramboru pod maso, tak uvidíme, ale bagetka je asi lepší!

    OdpovědětVymazat