pondělí 21. února 2011

Lososí premiéra

Ano, správně. I já jsem doposud patřila mezi ty neznalce této rybičky. Rozhodla jsem se pro jednoduchou úpravu masa. A jak to všechno dopadlo?


Připravte si následující suroviny:

kus lososa vcelku (v ideálním případě filet z čerstvé ryby), citron, olivový olej, sůl, petrželka, česnek, máslo

Troubu předehřejeme na 230°C. Dno zapékací misky polijeme olivovým olejem a rybu v něm z obou stran vymácháme.
Lososa posolíme, pokapeme citrónovou šťávou a můžeme posypat provensálskými bylinkami. My jsme tentokrát bylinkami šetřily, takže na fotografiích téměř nejsou vidět. Vedle ryby je možno položit několik stroužků česneku  Dalším ozvláštněním je přidaný citrón. Nakrájíme jej na širší kolečka, zbavíme pecek (vše by zhořklo) a nandáme do zapékací misky.  Nakonec na rybu můžeme dát i několik plátků másla.
Pečeme ca 20-30 min. a ke konci pečení potřeme směsí oleje, prolisovaného česneku a pokrájené petrželky.



Nakrájíme a jako přílohu můžeme zvolit třeba vařené brambory. Nezapomeňte je polít olivovým olejem ovoněným citrónem a česnekem. Budou pak chutnat jako delikatesa. A teď už zbývá jen baštit.

Losos slavil úspěch a jen se po něm zaprášilo.Snad bude chutnat tahle dobrota i vám.

2 komentáře:

  1. My na lososovi taky ujizdime.. Ten cesnek se tam dava neloupany??? Jinak fotka vypada nadherne, hned bych si dala!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, dnes bych si dala znovu, kdyby bylo co :-) Česnek vedle opéct neloupaný a jak se chvíli před dopečením dává ta potírka, tam je prolisovaný.

    OdpovědětVymazat