Dnešní dopoledne vůbec nevypadalo jako jarní počasí, na které jsme si tak lehce zvykli v posledních dnech. Sníh padal a padal...
To, co člověk vítá v listopadu, už v březnu vzbuzuje spíše opačné reakce. Lačním po barvách, pohledem vytahuji krokusy ze země a teď tohle...
Rozhodla jsem se proto vytvořit si sama jarní náladu, když už dnes ta příroda nehodlá spolupracovat.
Vyhledala jsem si lehké jídlo a z bytu se pokusila naladit do pestrých barev.
Recept pochází z Hravé kuchařky od Ilony Chovancové (ICE, 2008).
Pro 4 osoby budete potřebovat:
400 g špenátových listů, 300 g polenty, 2 polévkové lžíce oleje, 50 g parmezánu, 1 litr vody, sůl, pepř
Ideální pro tento pokrm je čerstvý špenát, já použila mražený a to patrně nebylo to pravé "ořechové." Z čerstvého špenátu odstraňte tuhé stonky, operte ho ve studené vodě a v hrnci pod pokličkou ho 3 minuty vařte. Spařený špenát nechte pár minut odstát, pak vymačkejte přebytečnou vodu a nahrubo jej nasekejte.
Připravte si polentu. Já uspěchaná volím instantní, která je hotová během pár minut. Do litru slané vody rozmíchejte kukuřičnou mouku a za stálého míchání ji nechte zhoustnout. Vmíchejte špenát a 3/4 parmezánu (já použila ementál a příště to spíše bude opravdu ten parmezán). Případně dosolte a opepřete. Vlijte do vymazané formy a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180°C a jakmile polenta vychladne a ztuhne, posypte ji zbytkem sýra a dejte na ca. 15 minut zapéct.
Mně bohatě stačila k obědu pouze tato zapečená polenta. V Itálii se dle Ilony Chovancové dává jako příloha k pečenému vepřovému. Příště si k polentě dám třeba obyčejné dušené kuře a některý z osvěžujících zeleninových salátů.
P.S. Autorka polentu krájí po vychladnutí před zapékáním. Tuší někdo proč? Nebude příliš vyschlá?
My polentu po vychladnutí před zapečením krájíme také, je to asi kvůli lepšímu servírování... Občas jsou ty kraje takové upečenější... :)
OdpovědětVymazat