pátek 18. března 2011

Polenta se špenátem a parmezánem

Dnešní dopoledne vůbec nevypadalo jako jarní počasí, na které jsme si tak lehce zvykli v posledních dnech. Sníh padal a padal...
To, co člověk vítá v listopadu, už v březnu vzbuzuje spíše opačné reakce. Lačním po barvách, pohledem vytahuji krokusy ze země a teď tohle...
Rozhodla jsem se proto vytvořit si sama jarní náladu, když už dnes ta příroda nehodlá spolupracovat.
Vyhledala jsem si lehké jídlo a z bytu se pokusila naladit do pestrých barev.
Recept pochází z Hravé kuchařky od Ilony Chovancové (ICE, 2008).

Pro 4 osoby budete potřebovat:
400 g špenátových listů, 300 g polenty, 2 polévkové lžíce oleje, 50 g parmezánu, 1 litr vody, sůl, pepř

Ideální pro tento pokrm je čerstvý špenát, já použila mražený a to patrně nebylo to pravé "ořechové." Z čerstvého špenátu odstraňte tuhé stonky, operte ho ve studené vodě a v hrnci pod pokličkou ho 3 minuty vařte. Spařený  špenát nechte pár minut odstát, pak vymačkejte přebytečnou vodu a nahrubo jej nasekejte.
Připravte si polentu. Já uspěchaná volím instantní, která je hotová během pár minut. Do litru slané vody rozmíchejte kukuřičnou mouku  a za stálého míchání ji nechte zhoustnout. Vmíchejte špenát a 3/4 parmezánu (já použila ementál a příště to spíše bude opravdu ten parmezán). Případně dosolte a opepřete. Vlijte do vymazané formy a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180°C a jakmile polenta vychladne a ztuhne, posypte ji zbytkem sýra a dejte na ca. 15 minut zapéct.
Mně bohatě stačila k obědu pouze tato zapečená polenta. V Itálii se dle Ilony Chovancové dává jako příloha k pečenému vepřovému. Příště si k polentě dám třeba obyčejné dušené kuře a některý z osvěžujících zeleninových salátů.

P.S. Autorka polentu krájí po vychladnutí před zapékáním. Tuší někdo proč? Nebude příliš vyschlá?

1 komentář:

  1. My polentu po vychladnutí před zapečením krájíme také, je to asi kvůli lepšímu servírování... Občas jsou ty kraje takové upečenější... :)

    OdpovědětVymazat