sobota 8. ledna 2011

Cizrnová polévka s vepřovým masem

Pokud si vyberete tuto polévku, máte postaráno o celý oběd. Dokonale totiž zasytí.
Její příprava se musí plánovat - cizrna se máčí. Ovšem je možné využít i moderních výdobytků - totiž použít plechovku sterilované cizrny. S Malou  jsme se však vrhly na přípravu pěkně postaru.
Cizrně se říká i "římský hrách". Pro vysoký obsah polysacharidů, bílkovin a vlákniny je velmi doporučovaná dětem. Dalším důvodem, proč využít některé ze širokého použití této výborné suroviny, je i vysoké procento vápníku, hořčíku a fosforu.

Tentokrát jsme s Malou vyzkoušely polévku, při jejíž přípravě budete potřebovat:
větší plátek vepřového masa, dvě menší rajčata, větší stroužek česneku, pórek, cuketa, 1-2 hrnky zeleninového vývaru, špetka kari koření, celerové listy, cibuli, bobkový list, sůl, olivový olej
A co ta malá ručka? Ta je samozřejmě také zapotřebí. Kdo by jinak kontroloval, co všechno je na stole a jaké kvality, že? Zde zkouška soli. Brrr. Neprošla.

Cizrnu podobnou hrachu, která má však jemně oříškovou chuť a je trochu větší necháme přes noc nabobtnat. Ideální je nechat ji naklíčit jeden až dva dny, protože pak je stravitelnější. Snížit nadýmavost lze i sloupnutím slupek (postup naleznete v odkaze pod článkem).

Nezapomeňte, že cizrna je luštěnina a solí se až nakonec. Druhý den nejprve necháme vařit nabobtnalou cizrnu asi půl hodiny v tlakovém hrnci. Vodu poté vylijeme.
Pokrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme vepřové maso nakrájené na kostičky a orestujeme. Po chvíli přidáme nakrájený pórek a rajčata, bobkový list. Vše přesuneme do vývaru a asi 2 minuty vaříme na mírném ohni společně s pokrájenými listy celeru. Polévku dosolíme, event. opepříme a můžeme přidat špetku kari koření. Nakonec nezapomeňte odstranit bobkový list.

Polévka nádherně zasytí a zahřeje. A to ani nemluvím o krásně křupavých kuličkách cizrny. Nám chutnala. A Vám?

O cizrně se můžete dočíst třeba na těchto stránkách.

1 komentář:

  1. Teda, to vypada uzasne!!!!! Hned bych si dala!!! U nas budu muset chvilku pockat, nez to moji zbojnici ukousou :)

    OdpovědětVymazat