sobota 13. listopadu 2010

Lívance podle Nigelly

Máte rádi lívance? Ačkoliv patří mezi jedny z mých oblíbených jídel, tak si bohužel nevzpomínám, kdy jsem je měla naposledy. S malou dcerkou se člověk snaží dbát o zdravou výživu, ale někdy se přece hřešit musí. No ne?
Nigella Lawson má ve své knize Vaříme expres pochopení pro lívancovou mánii a připravila recept, kdy si "suchou směs" připravíte do zásoby a později jen vysypete příslušné množství, které doplníte vajíčkem a mlékem.
Tedy žádné kvasnice, ale kypřící prášek a soda. V autorčině podání mi připadlo množství příliš vysoké, a tak jsem se rozhodla pro vlastní pokus a dala pouze menší množství sody. Lívance byly přesto nadýchané a nebyly pochopitelně tak těžké jako ty s droždím. Jen se po nich zaprášilo.

Připravila jsem základní dávku (ze 150g suché směsi), ze které se odlilo 6 lívanců o průměru 13 cm.
300 hladké nebo polohrubé mouky
velká lžička sody
špetka soli
20 g vanilkového nebo moučkového cukru
(přimlouvám se za ten vanilkový :-), v ideálním případě moučkový cukr s provoněný kusem vanilky)
Do každých 150 g suché směsi se přidává jedno vejce, 250 ml plnotučného mléka a polévkovou lžíci másla.

Potom, co všechno řádně rozšleháme, nalijeme sběračku těsta na rozehřátou pánvičku s nepřilnavým povrchem a rozlijeme do krajů. Po chvíli se objeví bublinky a je čas na obracení. Zlatohnědá barva pak říká: "šup na talíř".
Nigella Lawson doporučuje potřít javorovým sirupem (125 ml) s borůvkami (200 g). Obojí se svaří dohromady asi 2-3 min. Já však těchto pokrmů doma nemaje, potřela jsem lívance vrstvičkou borůvkového džemu a navrch rozetřela smetánek. Ovšem kombinace, kdy se džem a smetánek smíchá a povrch lívance se potře směsí, nemá k lahodě také daleko. Děti si beztak stejně udělají vlastní matlanici. Doufám, že bude chutnat. Jim i Vám. A pokud ano, tak nezapomeňte, že ještě zbyla porce suché směsi! Příště můžete rovnou udělat zásobu ze 600 g mouky tak, jak to má Nigella uvedeno v kuchařce.

Vaříme expres vydal Ikar v roce 2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat