středa 31. března 2010

Švestkové lasagne

Protože vaření Velké s Malou sklidilo ohlas v síle jednoho silného hlasu, rozhodla jsem se nabídnout další společný kulinární zážitek.
Lasagne už tu byly, ale protože Velká i Malá shledávají tento pokrm velice chutným, rozhodly se pro vyzkoušení další varianty.
Recept na Švestkové lasagne opět pochází z kuchařky Dagmar von Cramm Vaříme pro děti.
Na malý pekáček budete potřebovat:
500 g švestek, ca. 8 lasagní, tuk na vymazání formy, 2 polévkové lžíce másla, 3 velké lžíce hladké mouky, 1/2 l polotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 1/2 malé lžičky soli, 250 g vanilkového jogurtu (já použila vanilkovou activii)
Jelikož není sezóna švestek, navštívila Velká mrazák, odkud vyjmula domácí rozpůlené vypeckované švestky. Polorozmrzlé je pak nakrájela na půlky. Nádherná barva, že?



Pro přípravu krému Velká rozpustila máslo a zpěnila na něm za stálého míchání mouku. Pomalu přilévala mléko, sůl a cukr. (V původním receptu byl ještě jeden vanilkový cukr a 3 polévkové lžíce cukru krupice.)
Velká nechala krém trochu vystydnout zapnula troubu na 200 °C a pak nadešel čas Malé. Ta se chopila vařečky a míchala a míchala, až se z ní kouřilo (z misky už ne, protože krém byl téměř vystydlý). Na vymaštěný plech navrstvila Velká plátky lasagní a zalila je krémem. Následovaly čtvrtky švestek a opět krém. Stejný postup zopakovala Velká ještě jednou. Poslední vrstvou byl tedy krém. Celý zázak se pekl asi 40 minut (orientační čas i v kuchařce). Slovo "asi" je na místě, protože po půl hodině zjistila Velká, že kolečko s teplotou je místo na 200°C pouze na 170°C. Začalo to v ní bublat, ruce zaťala v pěst, ale jadrná slova z pusy nevyšla. Otočila knoflík s teplotou na správnou teplotu a lasagne dopekla.

Výsledek byl úžasný. Chuť krému s plátky lasagní a k tomu švesky. Pohádka. Ovšem. V knize byl obrázek, kde vše drželo pěkně pohromadě, v pekáči tomu tak nebylo. Pravděpodobně se vše sesunulo kvůli menšímu množství cukru. Buď tedy dodržet množství cukru nebo zašlehat jedno vejce, které spojovací činnost také provede perfektně.
S ohledem na citlivé jedince tento recept neobsahuje konečný vzhled dobroty.

2 komentáře:

  1. To je poprvé, co vidím lasagne nasladko a moc se mi to líbí! Už dlouho jsem hledala něco podobného, takže recept si moc ráda uložím :)

    OdpovědětVymazat