středa 17. března 2010

Sušenky podle pejska a kočičky

Jak to bylo když Velká a Malá pekly sušenky? Pamatujete si na pohádku Josefa Čapka ve které pekl pejsek s kočičkou dort? Nedávno jsem s Malou pekla a vypadalo to podobně jako ve zmiňované pohádce. Zkrátka do sušenek přišlo všechno dobré, na co měly chuťové buňky Velké právě chuť.

Pokud hodláte riskovat s námi, tak si připravte:
330 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
200 g tmavého cukru
100 g cukru krystal
290 g jemných ovesných vloček (doporučuji Emco)
2 polévkové lžíce hladké mouky
špetka soli
1 velké vejce
90 g čokolády na vaření (alespoň Figaro s 35% kakaové sušiny) nastrouhané nebo nakrájené na malinkaté kousíčky
40 hrozinek namočených v rumu
40 g lískových oříšků

Tři plechy, velká mísa, mixér, pečící papír, mřížka, a trouba rozpálená na 180°C

Ještě než cokoliv začnete sesypávat a míchat, tak si na pánvičce nasucho opražte lískové oříšky nebo ihned vložte do trouby, 10 min. nechte při 70°C. Po vyjmutí zvyšte teplotu na 180°C. Oříšky zbavte šlupek (třeba třením o suchou utěrku) a rozemelte. Totéž provedla Velká pak se pustila do následujícího postupu.

Nejdříve bylo zapotřebí smíchat všechny cukry a rozpuštěné máslo. Velká vše nasypala do misky a chopila se mixéru. Přístroj zdatně pracoval, když vtom se přihnal uragán v podobě Malé. Velká nevydržela tlak prosebných oči, a tak Malá pilně míchala, když jí bylo na chvíli povoleno držet pracovitý ruční mixér. Velká hlídala, aby i po tomto výkonu zůstaly všechny prsty tam, kde mají být. Po pečlivém rozšlehání opatrně přidala Velká velké vejce, ovesné vločky, sůl, mouku, lískové oříšky a úplně nakonec čokoládu a hrozinky. Když bylo vše řádně rozhněteno, ukrajovala Velká malými lžičkami kopečky a pokládala je na plechu vyloženém pečícím papírem ca. 7 cm od sebe.

Ale ejhle. Konzistence byla poněkud jiná, než se předpokládalo a výsledem byly mastnější sušenky.

I jala se Velká konat nápravu. Přisypala velkou lžíci mouky a opět promíchala. Tentokrát bylo těsto hutnější a výsledek méně mastný. Sušenky se vždy pekly ca. 8 minut. Celkový počet byl okolo 40 kusů. Po upečení bylo třeba nechat sušenky asi 5 minut na plechu a až poté přendat na mřížku, kde úplně vychladly.

Ochutnávalo se průběžně, protože kontrola musí být, no ne? Na rozdíl od hladového pejska z pohádky věděla Velká, kdy přestat, a tak se žádné bolení břichu nekonalo.
A protože Malá je opravdu hodná holčička, odolala pokušení a spokojila se s hrozny vína a jogurtem.
Okolí, které se nebálo zničeného žaludku, většinou chutnaly obě verze. První byla zkrátka jen trochu víc křupavější.

1 komentář: