čtvrtek 12. dubna 2012

Povídání o velikonočním beránkovi

Byl jedenou jeden beránek, který měl na svém hřbetě malý hrb. Zní to jako z pohádky, že? Ale ono to tak poetické zase nebylo. Chudák beránek byl totiž tvarohový. Při pečení si tuk dovolil trochu vybublat z formy a způsobil tak menší dým, ale celkový výsledek byl prostě MŇAM! Takže jakpak to ten beránek přišel ke svému hrbu?

250 g másla, 180 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 50 g kokosu, příp. velká hrst hrozinek namočených v rumu (nemusí být), tuk na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Změklé máslo utřeme s vanilkovým a krupicovým cukrem doběla. Postupně přidáváme vejce a ušleháme do pěny. Nakonec vmícháme tvaroh, prosátou mouku s kypřícím práškem, kokos a eventuálně hrozinky.  Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem a pečeme na 160°C ca 50 min. (doporučeno autorkou receptu, mně trvalo pečení v kameninové formě téměř jednou takovou dobu). Při kontrole a odstraňování tukových a kouřových závad jsem zjistila, že drobečkovi na zádech vyrostla boule a tak jsem mu jako náhradu slíbila krásnou červenou mašli. Po upečení jsem nechala beránka chvíli vychladnout a pak vyklepla z formy. Dostal smutné oříškové oči. Příště dostane hnědobílé čokoládové a snad budou trochu veselejší... Navrch dostal trochu hnědé čokolády na hlavičku a na hřbet. Možno změnit na bílkovo-citrónovou polevu, jak uvádí originál receptu.
Beránek dostal slíbenou červenou mašli, docela mu sluší, co říkáte? A jak chutnal dokazuje to, že se po něm doslova "zaprášilo".


Recept Beránek z tvarohového těsta s kokosem pochází ze skvělé Velké domácí cukrářky Pavlíny Berzsiové (Slovart, 2008).

Žádné komentáře:

Okomentovat