neděle 6. března 2011

Pasta carbonara

Chvátám, chvátám nemám chvíli klid... To rozhodně není má věta, ale stavu dne, kdy jsem se rozhodla pro penne carbonara, naprosto odpovídá.
Verze Jamieho Olivera z knihy Jamieho Olivera Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí" mi přišla skvělá už podle popisu. Na 4 porce budete potřebovat.

450 g těstovin (nejlépe spaghetti, fettuccine, rigatoni nebo bucatini), já zvolila penne (trochu delší než rigatoni), 10 plátků uzené slaniny - nebo nejlépe pancetty, 5 žloutků, 100 ml smetany ke šlehání, 125 g strouhaného parmazánu, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Vybraný druh těstovin uvaříme al dente. Zatím na olivovém oleji usmažíme pancetu, až je křupavá. V misce rozšlehejte žloutky se smetanou a polovinou parmazánu. Uvařené těstoviny sceďte a ihned promíchejte s teplou pancettou a vaječnou směsí. Když to provedete rychle, bude to stačit na uvaření vajec a nestane se z toho vaječná míchanice. Takhle máte krásnou hladkou omáčku. Osolte ji, posypte čerstvě namletým pepřem a zbytkem parmazánu. A hlavně ihned teplé baštit!
Dočetla jsem se, že by snad smetana neměla patřit do původní italské verze pasta carbonara. V Jamieho receptu ale je a já tuším důvod. S ní je totiž takhle lehká a rychlá dobrota daleko jemnější a voňavější. A že by byla těžká, jsem si nějak nestačila všimnout :-) Mimochodem. Ta petrželka tam taky v originálu nepatří. Ale odolejte si té vůni a svěžesti chuti. Ovšem i bez ní byly penne carbonara bašta.

Carbonara na wikipedii.

3 komentáře:

  1. Thank you for visiting my blog. I love how beautiful your food photographs look! Very nice. Now I'm hungry :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyborny druh testovin. Skoda jen ze Jamie pridava do carbonara smetanu, kdezto jeho dlouholety kamarad Genaro dela klasicke prave carbonara bez smetany (pridava se pouze voda z testovin ktera zkremovati)
    Tyhle mi moc chutnali: www.e-jamie.eu/recepty/linguine-alla-carbonara

    OdpovědětVymazat
  3. Že bych přece jen vyzkoušela i tuhle variantu? :-) A děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat