středa 29. prosince 2010

Anabáze s krůtou

Opět přišla řada na vyzkoušení nějaké námi neprobádané drůbeže. A tak jsme si chytili krůtu. Totiž vylovili z mrazáku jistého obchodu. Dáma vážila 3,8 kg a její čas nadešel o úterním obědu.
Vzala jsem si inspiraci z vánoční Nigelly Lawson, která u nás vyšla těsně před svátky.
Protože nádivka není právě to, co by mi u masa chybělo, vynechala jsem ji a stejně jako Nigella doporučuji hlavně naložení do kýble s vodou a následujícími surovinami:
šťávu z jednoho pomeranče, ca 125 g soli/6 l vody, 3 polévkové lžíce černého pepře, tymián, bobkový list, kousek skořicové kůry, polévková lžíce kmínu, 4 hřebíčky, 2 cibule, 2 polévkové lžíce nového koření, 4 ks badyánu, 2 polévkové lžíce hořčičných semínek, 200 g cukru krystal, 6 cm zázvoru nakrájeného zhruba po cm, 60 ml javorového sirupu, 4 polévkové lžíce medu, svazek petrželky. 
Krůta by se měla nakládat do chladu minimálně přes noc a k tomu je třeba připočíst skoro celý den na rozmrznutí. Celou velkou akci přípravy byste tedy měli zahájit dva dny před plánovaným pečením. 
Pak už jen krůtu nechte okapat, osušte, potřete směsí másla a javorového sirupu a můžete péct.

Pokud se stane, že jaksi opomenete dobu rozmrznutí, můžete krůtu péct stejným způsobem jako já. Po rozmrznutí přes noc kolem osmé hodiny ráno drůbeží dámu osušit, vyndat vnitřnosti z břicha, pokud tam jsou, umýt ji a osušit. Pořádně posolit a pokmínovat ze všech stran. Do břicha vložit jablko bez jádřince. Troubu předehřát na ca 230°C a těsně před vložením krůty na ní nechat rozpustit trochu másla s javorovým sirupem. Vyndejte pekáč z trouby a krůtu touto směsí polijte. Pozor sirup se má tendenci připalovat. Podlijte vodou a nasypte další suroviny - mletý badyán, zázvor, cibule (čtvrtka), černý pepř (pár zrníček), nové koření (pár zrnek), tymián, bobkový list, skořicovou kůru, trochu pomerančové šťávy. Nedávala jsem pouze petrželku a hořčičná semínka. Pekáč překryjte alobalem. Jak vložíte pekáč do trouby, snižte teplotu na ca 170°C. Tak po půl hodině krůtu vyndejte a polijte šťávou. Po ca hodině krůtu obraťte a dopečte zhruba stejnou dobu na posledních 20-30 minut můžete dát alobal pryč.
Po ca 2 hodinách pečení se nám začala šťáva trochu víc připékat, takže jsme krůtu přendali do druhého pekáče a dopekli. Tohle opravdu není ideální, já vím. Ale vůně při pečení za tu vícepráci rozhodně stála a jak javorový sirup, tak pomerančová šťáva nádherně ovoněly maso. Krůta byla po ca třech hodinách pečení krásně šťavnatá. Následovalo vyjmutí jablka, rozporcování a šup s drůbeží na talíř. Jako přílohu doporučuji brambory a nezapomeňte ani na šťávu z pekáčku. Radši si ani nepředstavuju, jak báječně vše mohlo chutnat za dodržení původního postupu.
Vůně, která doprovázela pečení byla tak úžasná, že jsem si připadala jak hladový pes před pečínkou. A to si představte, že tenhle stav trvá alespoň dvě hodiny...

Původní recept naleznete v knize Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

3 komentáře:

  1. Všechno dobré v novém roce přeje Šárka ;-)

    P.S.
    U hladového ohaře se musím zastavit častěji, tady to tedy opravdu pěkně voní. Protože mám ráda i "ohaře", hned si musím adresu blogu založit do svých oblíbených, abych si sem zkrátila cestu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Šárko, také přeji vše nejlepší a mnohokrát děkuji za krásná slova. Spoustu inspirace si beru od Vás.

    OdpovědětVymazat